top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOlivier Hebbelinck

Zwemvijver of zwembad:welke kies jij?


Een warme zomerdag. Een frisse duik. Wie droomt er niet van?


Meer en meer mensen kiezen tegenwoordig voor vakantie in eigen tuin.


Maar waarom zou je nu precies voor een zwembad of een zwemvijver kiezen? Wij helpen je mee beslissen in functie van jouw specifieke noden en voorkeuren.


Zwembad

Het grote voordeel van een zwembad is dat je het in alle maten en vormen kan verkrijgen. Zo zijn er zwembaden in inox, bouwkundig (gemetste), polyester of polypropyleen. Bijkomend voordeel hierbij is dat je kan kiezen voor een strak design en maatwerk.


  • Monobloc zwembaden (zwembaden die rond een mal gemaakt worden) hebben als grootste voordeel de snelle plaatsing. Op dag één staat het zwembad, drie dagen later kan het afgewerkt zijn. Nadeel is dat er beperkingen zijn in de afmetingen en dat de zijwanden versmallen naar de bodem toe.

  • Het grootste voordeel van een bouwkundig zwembad is dat het volledig op maat kan worden gemaakt volgens je persoonlijke wensen en aangepast aan de dimensies van je tuin. Ook krijg je hiermee de moderne, strakke en luxueus uitziende designs met vertikale wanden. Nadeel is de plaatsingstijd en de eventuele vervanging van de liner na 10 à 15 jaar.

  • Polypropyleenbaden kunnen eveneens tot op de centimeter op maat gemaakt worden met strakke, vertikale wanden net als bij een bouwkundig zwembad uit beton. Het zwembad wordt uit 1 stuk geleverd en kan reeds na 3 dagen volledig afgewerkt worden. Polypropyleen is ook UV-stabiel en bestand tegen vorst en hitte. Daarenboven wordt het niet aangetast door chloor en aangezien het massief gegoten wordt is er geen waterdoorsijpeling mogelijk. Er zijn ook verschilende kleuren mogelijk waardoor je je zwembad perfect kan matchen met de architectuur van je woning.

Zowel kleinere budgetzwembaden als “state of the art” full option zwembaden zijn mogelijk. Ook qua technische installatie kan je zo ver gaan als je wil, optimalisatie van energie- en watergebruik, inbouw- of opbouw rolluiken, volautomatische ontsmettingssystemen zoals chloor- en pH doseersystemen, zoutelektrolyse, ionisatie,…

Een optie bij de rolluiken is dat je kan kiezen voor rolluiken met solar lamellen; deze hebben een isolerend vermogen en genereren extra warmte voor je zwembadwater.


Ook de onderwaterstrandbanken zijn een leuke plus qua beleving en genot van je zwembad.


Voor interesse in zwembaden werken wij samen met zwembadbouwer Experientia (www.experientia.be ). Aarzel zeker niet om contact met hen op te nemen om meer informatie te bekomen.Zwemvijver

Het grote voordeel van een zwemvijver is dat het natuurlijker oogt, mooi overvloeit in een groene tuinomgeving en milieuvriendelijk opgebouwd wordt.

Wil je de creatieve tour op? Dan kies je beter voor een zwemvijver! Je hebt namelijk meer verschillende mogelijkheden qua vorm.


Daarenboven kun je van het zicht op een zwemvijver elk seizoen genieten en je kan er ook vissen in plaatsen - al raden we het gebruik van exotische vissen af. Ook stem je het aantal en de soort vissen best af op de grootte van je vijver. In een zwembad is vissen houden jammer genoeg niet mogelijk, ten gevolge van de producten die erin worden gebruikt.


De muren en bodem zijn van beton en worden in de meeste gevallen bekleed met EPDM-folie of polyester, dit is meestal zwart maar je kan ook voor andere kleuren kiezen.


Er zijn twee soorten zwemvijvers:


1. Natuurlijke zwemvijver Hier is het planten/mineraalgedeelte gescheiden van het zwemgedeelte. Er wordt gebruik gemaakt van een zelfreinigend filtersysteem. Zo blijft het water helder, schoon en gezond.

2. Strakke zwemvijver Een strakke zwemvijver heeft veel weg van een zwembad, maar het verschil zit hem in de materialen en de natuurlijke kleuren.


De filtratie bevindt zich in een soort moeraszone. Dit noemen we ook wel regeneratieve zone, waar de biologische filter bestaat uit een substraatlaag van lavasteen en planten die veel zuurstof kunnen aanmaken. Met een circulatiepomp kan het water van het filtersysteem naar het zwemgedeelte vloeien en omgekeerd. Het water wordt gezuiverd dankzij deze planten. Zij voeden zich met micro-organismen die zich in het water bevinden. Na deze ‘waterzuivering’ moet het water door het poreuze gedeelte zoals vulkanische stenen sijpelen. Ook een UV lamp zal zogren voor ontsmet en helder water.


Het grootste nadeel is de watertemperatuur. Het water van een natuurlijk zwembad is kouder dan van een traditioneel zwembad dat verwarmd wordt met een warmtepomp, warmtewisselaar of aangesloten is op de verwarming van de woning. De temperatuur van het water mag niet boven de 24 of 25 °C komen (tenzij op een uitzondering na). Boven deze temperatuur kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen.


Op het gebied van wettelijke verplichtingen en vergunningen is er geen verschil tussen beide.


Indien u beroep doet op een professionele bouwer van zwemvijvers zal het u ongeveer evenveel kosten als een traditioneel zwembad.

Voor meer informatie over zwemvijvers kun je steeds terecht bij onze partner AquaConcepts (www.aquaconcepts.be ).


Als je rekening houdt met bovenstaande feiten kun je een keuze maken die het best aansluit bij jouw voorkeuren.


Onderhoud

  • Een zwemvijver dien je jaarlijks zo’n viertal keer een grote schoonmaak te geven. Dit houdt in: het meeste organisch afval verwijderen met een net en een stofzuiger gebruiken die de bodem schoonmaakt. Tussendoor dien je ook af en toe bladeren en algen te verwijderen met een schepnet.


  • Zwembaden moeten vaker gereinigd worden, al kan dit voor een groot deel met een robotstofzuiger. De zwembadfilter dient wekelijks gereinigd te worden en ook de waarden van het water moet je regelmatig controleren, waarna je de nodige chemische producten toevoegt, maar ook dit gebeurt tegenwoordig vaak automatisch.

Voor al uw vragen over het onderhoud van je zwembad (waterwaarden controleren, technische installaties, schoonmaak, producten,...) kan u steeds bij ons terecht! Think Blue tot uw dienst (www.think-blue.be ) olivier@think-blue.be - 0486 27 14 36


Veel zwemplezier!

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page