top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOlivier Hebbelinck

Het verschil tussen vrij chloor en totaal chloor

Bijgewerkt op: 28 apr. 2021


Het chloorgehalte in uw zwembad is een van de belangrijkste metingen die u te allen tijde in het oog moet houden. Het ontsmet uw zwembad immers en vernietigt bacteriën, verontreinigende stoffen en virussen.


Er zijn verschillende soorten chloor en dit brengt zwembadeigenaars in verwarring. Wat moeten ze testen in hun zwembaden?


Zwembadexperts gebruiken termen als "vrij chloor" en "totaal chloor". Dat schept verwarring, dus laten we even stoppen en de verschillen tussen vrij chloor en totaal chloor uitleggen. Want als u dat eenmaal begrijpt, kunt u uw zwembadniveaus beter bewaken.


Soorten chloor


We concentreren ons vandaag op vrij en totaal chloor. Maar er zijn eigenlijk drie soorten chloor. Dat zijn ze:


Vrije chloor - Dit is het chloor dat u gewoonlijk in uw zwembadwater test. Dit chloor is beschikbaar om uw zwembad te ontsmetten. Uw zwembad moet tussen 1 en 3 delen per miljoen (ppm) in het water hebben.


Gecombineerd chloor - Dit is chloor dat door het waterzuiveringsproces is gebruikt. Hoewel het zich nog in het water bevindt, is het ontsmettingsvermogen ervan verminderd in vergelijking met vrij chloor.


Totaal chloor - Dit type chloor is de som van vrij chloor en gecombineerd chloor.


Laten we de verschillen tussen vrij chloor en totaal chloor eens uitleggen aan de hand van deze eenvoudige formule voor chloor:


TC - VC = GC


Wanneer u chloor aan uw zwembad toevoegt, reageert het met het water waarbij onderchlorigzuur en hypochlorietionen worden gevormd. Deze verbindingen vormen samen wat we vrij chloor noemen (het desinfecterende chloor).


Zodra dit chloor begint te reageren met verontreinigende stoffen in het water, zoals stikstof en ammoniak, wordt het gecombineerd chloor.


In deze toestand is chloor niet zo doeltreffend voor de ontsmetting als vrij chloor. Uw doel is ervoor te zorgen dat uw zwembad wordt gezuiverd. U wilt er zeker van zijn dat uw vrije chloorniveaus beschikbaar blijven en klaar zijn voor ontsmetting.


Als bijvoorbeeld het gehalte aan vrij en totaal chloor gelijk is, is er geen gecombineerd chloor (of gebruikt chloor) in het water. Indien uw totaal chloorgehalte hoger is dan het vrij chloorgehalte, is het verschil tussen beide het gecombineerde chloorgehalte, d.w.z. (totaal chloor - vrij chloor = gecombineerd chloor)


Om ervoor te zorgen dat uw zwembad wordt ontsmet, moet uw vrije chloor hoger blijven dan uw gecombineerde chloor, voor een buitenzwembad


Wij bevelen 2 tot 5 PPM (parts per million) vrij chloor aan.


Tijd voor wat simpele pool wiskunde


Ik weet dat je niet verwachtte dat je moest rekenen toen je je zwembad kocht. Maar het is essentieel om water van hoge kwaliteit te houden.


Aan de hand van deze getallen kunt u precies bepalen hoeveel chloor u moet toevoegen om bacteriën en andere verontreinigingen in het water te blijven doden.


Als u merkt dat uw gecombineerde chloorgehalte stijgt, weet u dat het tijd is om het desinfectiemiddel in het water weer in evenwicht te brengen door extra chloor aan uw zwembad toe te voegen. Als de niveaus laag zijn, hoeft u die dag misschien helemaal niets te doen.


Heeft dit geholpen om het verschil tussen vrij en totaal chloor te verduidelijken?


Hoewel het in het begin verwarrend kan zijn, kan een goed begrip van de verschillen tussen vrij en totaal chloor u helpen bij de verzorging van uw zwembad. Het is van essentieel belang het water van uw zwembad te zuiveren en schoon en helder te houden, dit zijn de eerste stappen om u optimaal zwemwater te verschaffen.


Nu u weet wat ze werkelijk zijn, zult u gemakkelijker kunnen herkennen wat u moet doen om het gehalte aan ontsmettingsmiddelen op peil te houden, zodat uw water de hele zomer schoon, helder en veilig blijft.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page