top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOlivier Hebbelinck

De hond in het zwembad: goed of slecht idee?Voordat u uw hond in het zwembad laat springen, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die u moet nemen. Kan hij zwemmen? Kan hij makkelijk terug naar de rand? Zullen hondenharen het filtersysteem van het zwembad niet verstoppen?


Enkele voorzorgsmaatregelen!


Voordat u uw hond in het zwembad van uw huis of vakantieverblijf laat springen, moet u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Ten eerste moet u nagaan of de eigenaar van het zwembad uw hond toestaat in het zwembad te zwemmen.

Het heeft geen zin uw hond een duik in het zwembad te laten nemen, want de haren in het water en in de skimmer en het filtratiesysteem zullen snel verraden dat hij aan het zwemmen is...

Honden verliezen duizenden haren elke keer als hij zwemt en mijn filtratie systeem getuigt ervan! Het is noodzakelijk de filters zeer regelmatig te reinigen om technische problemen te voorkomen.

Aan de andere kant moet u, voordat uw hond in het zwembad duikt, de constructie van uw zwembad controleren. Een plastic omhulsel is niet bang voor krassen, maar zwembaden die met een liner zijn afgedekt zijn kwetsbaar en een krasje kan veel schade aanrichten... Ook betegelde zwembaden zijn nergens bang voor. Denk aan controleren!


Kan mijn hond zwemmen?Kan uw hond zwemmen? Het lijkt een domme vraag, maar het is de moeite waard om te vragen. Als uw hond niet goed kan zwemmen, pas dan op.

Laat hem zelf in het water gaan, maar als hij er niet in gaat, is dat omdat hij zich er niet toe in staat voelt of omdat het hem niet inspireert.

Dwing hem niet, hij kan in paniek raken, gewond raken en getraumatiseerd worden. Wil je niet in het water gegooid worden als je dat niet wilt? Hetzelfde geldt voor uw hond; respecteer uw huisdier en zijn humeur.


Als uw hond van water houdt maar niet goed kan zwemmen, raad ik u aan een hondenzwemvest te kiezen. Het zal hem meer vertrouwen geven en hij zal niet zo snel uitgeput raken.Controleer of hij het zwembad vrij kan verlaten


Ladder ? Trap? Controleer of uw hond gemakkelijk en wanneer hij wil uit het water kan komen. Het is essentieel!

Jij kunt lopen, maar hij niet, dus zal hij moeten zwemmen om te blijven drijven.

Afhankelijk van zijn fysieke capaciteiten, kan hij snel of minder snel moe worden. Hij moet vrij zijn om eruit te kunnen gaan indien hij dit wil.

De eerste reflex die je moet hebben in een zwembad dat hij niet kent, is hem tonen waar de uitgang is. Laat het hem 2-3 keer zien: hij zal het zich snel herinneren.

Wat de ladders betreft, deze zijn niet ideaal... Uw hond begrijpt misschien niet hoe hij ze moet gebruiken. En als er geen uitweg is, wees dan extra voorzichtig... Pas op voor verdrinking. Vooral als je hond besluit om zonder jou te gaan zwemmen. Als hij aan uw waakzaamheid ontsnapt, kan hij, als hij eenmaal in het water valt, snel moe worden, uitgeput raken en verdrinken. Een zwembad blijft een gevaarlijke plaats zonder toezicht.

Afspoelen voor en na elke zwembeurt is verplicht


Spoel uw hond af voor elke zwembeurt. Zo blijft het water in het zwembad schoon ;-) En als je hond weer uit het zwembad komt opnieuw, deze keer omwille van de chloor. Net als voor ons is chloor niet geweldig voor de huid en het haar van uw hond. Zonder spoelen kan het haar na het zwemmen erg droog en ruw worden. De huid van een hond is veel kwetsbaarder dan de onze. Chloor kan schade veroorzaken en jeuk en/of infecties met zich meebrengen.

Wist u dat er zwembaden zijn met zoutwaterbehandeling? Ook bij deze, net zoals na een uitstapje naar het strand of de zee, moet u uw viervoeter ook goed afspoelen. Zout is niet goed voor de huid, dus afspoelen met zoet water is echt noodzakelijk.


Het is tijd om plezier te maken!Zwemmen is een goede cardiotraining, onze honden zwemmen veel heen en weer om bijvoorbeeld de bal te pakken. Na een goede zwemsessie zal uw hond erg moe zijn, dus dan is het tijd voor een zalig dutje.

716 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page